Ktoś mógłby powiedzieć, że zimą nie ma owoców więc nie można nastawić wina. Inny powie z kolei, że winami są tylko wina z winogron. My się z tym nie zgodzimy.
Wina owocowe zalicza się co prawda do napojów winiarskich ale w Polsce wina te swoją historią sięgają aż do XIII wieku. Warto wspomnieć również, że w XX wieku były eksportowane do Stanów Zjednoczonych, Japonii oraz Wielkiej Brytanii. Czy z historią można dyskutować?
Owszem, na przełomie Listopada i Grudnia trudno szukać owoców. Czy jednak to oznacza, że nasze gąsiory mają stać puste? Nic podobnego. Zimą jest idealny czas na nastawianie wina z ryżu.
Nie będzie to tak znane w całym świecie Sake, lecz trunek idealny do dań z białego mięsa, ryb, warzyw a nawet deserów.
Składniki:
12,5 l wody5 kg ryżu
3,5 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
8g pożywki
drożdże winne Tokay
Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy
Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.
Po klarowaniu (6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.
Po składniki do wina zapraszamy na http://www.gof-win.pl/
lub do naszego sklepu stacjonarnego :
Stara Sucha 20
96-513 Nowa Sucha
Wina owocowe zalicza się co prawda do napojów winiarskich ale w Polsce wina te swoją historią sięgają aż do XIII wieku. Warto wspomnieć również, że w XX wieku były eksportowane do Stanów Zjednoczonych, Japonii oraz Wielkiej Brytanii. Czy z historią można dyskutować?
Owszem, na przełomie Listopada i Grudnia trudno szukać owoców. Czy jednak to oznacza, że nasze gąsiory mają stać puste? Nic podobnego. Zimą jest idealny czas na nastawianie wina z ryżu.
Nie będzie to tak znane w całym świecie Sake, lecz trunek idealny do dań z białego mięsa, ryb, warzyw a nawet deserów.
Przepis na wino z ryżu:
Wino z ryżu (25l)Składniki:
12,5 l wody5 kg ryżu
3,5 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
8g pożywki
drożdże winne Tokay
Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy
Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.
Po klarowaniu (6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.
Po składniki do wina zapraszamy na http://www.gof-win.pl/
lub do naszego sklepu stacjonarnego :
Stara Sucha 20
96-513 Nowa Sucha
Komentarze
Prześlij komentarz