Sprawdzi się do świątecznych potraw a przygotowanie jej nie jest ani specjalnie trudne, ani czasochłonne.
Składniki :
800g cukru
500 ml wody
1 l spirytusu
10 szt dorodnych cytryn
Cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości słój. Wrzucamy do niego obrane i pokrojone w plasterki cytryny. Zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie spirytus zlewamy do innego słoja a z cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do spirytusu.
Przygotowujemy syrop cukrowy ( woda plus cukier). Studzimy i zimny dodajemy do spirytusu.
Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny, żeby się ładnie przegryzło.
Cytrynówka gotowa ;) Prawda, że proste?
Pamiętać jednak trzeba, że kluczem do sukcesu są dobre cytryny i dobry spirytus.
Zapraszamy na naszą stronę na
oraz do zakupów na naszej stronie http://www.gof-win.pl/
Komentarze
Prześlij komentarz