Przejdź do głównej zawartości

Wędliny dojrzewające

Wędliny dojrzewające mają niepowtarzalny smak, zapach i wygląd. Przy okazji są zdecydowanie droższe niż wędliny, które na co dzień kupujemy. Nie każdy może sobie pozwolić na ich kupno zbyt często.
Jest jednak na to sposób. Można je zrobić samemu w domu ;)
Potrzeba tylko trochę cierpliwości.

Schab lub karkówka dojrzewająca :


- kawałek schabu lub karkówki (do  1kg)
- Peklosól ok 1/2 szklanki
- Cukier ok1/4 szklanki
- przyprawy ( pieprz, papryka, starty czosnek, czomber) u nas przyprawy w solidnych woreczkach i super cenach

Mięso myjemy, osuszamy a następnie nacieramy cukrem. Wkładamy w woreczek foliowy, wsypujemy resztę cukru i odstawiamy na 36 h do lodówki. ( Najlepiej woreczek włożyć do głębokiego talerza lub miseczki. Mięso puści sporo wody i może nam zrobić potop w lodówce)

Po 36 godzinach mięso opłukujemy z cukru. Osuszamy. Nacieramy solą ( może być to zwykła sól lub mieszanka peklosoli i soli kuchennej, proporcje dowolne). Mięso wkładamy do czystego woreczka foliowego, wsypujemy resztę soli i odstawiamy znowu na 36h do lodówki.

Po upływie wskazanego czasu mięso wyjmujemy, opłukujemy z soli, osuszamy i nacieramy przyprawami. Tu jest w zasadzie dowolność. Przyprawiamy tak, jak lubimy. Wkładamy w czysty woreczek i do lodówki na 36 godzin.


Po upływie tego czasu mięsko wkładamy w siateczkę do szynek (dostępna w naszym sklepie) lub w nową, czystą podkolanówkę i wieszamy gdzieś w ciepłym, przewiewnym miejscu. Może być to pod sufitem w kuchni ;) Po 4 dniach wiszenia wędlina jest gotowa do jedzenia. Gwarantujemy, że smak będzie nieziemski ;)

Palcówka- kiełbasa dojrzewająca


- Kilka nie dużych kawałków mięsa ( z łopatki, karkówki, synki, boczku)
- jelita (posiadamy w stałej ofercie)
- przyprawy (czomber, pieprz, czosnek, tymianek, ziele angielskie mielone)
- sól - zwykła z dodatkiem peklosoli
- trochę wody

Mięso kroimy w nieduże kosteczki. Powinno być więcej mięsa chudego, mniej tłustego. Mieszamy je później z przyprawami, solą i odstawiamy na noc do lodówki. Pieprz najlepiej rozgnieść w moździerzu ( tam, mamy go w sklepie), daje to najlepsze efekty smakowe, dodajemy go dużo. Czosnek tarty lub gnieciony w prasce dodajemy równie odważnie. Wędlina dojrzewająca musi być silnie aromatyczna.
Na drugi dzień jelita moczymy w wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie szykujemy sobie maszynkę lub nadziewarkę do wędlin ( tak, nadziewarki mamy na sklepie, zachęcamy do kupna).
Dopiero jak wszystko mamy gotowe, wyjmujemy mięso z lodówki, jeszcze raz mieszamy, jak wydaje nam się, że jest za słabo przyprawione, to jest ostatni moment, żeby doprawić. Do mięsa musimy dolać co najmniej pół szklanki zimnej wody. Dzięki temu łatwiej będzie nam nabijać w jelita.
W jelita mięso tradycyjnie upychało się palcami, stąd nazwa. Czy jednak obecnie chciałoby się komuś tak bawić? Za pomocą maszynki z odpowiednią końcówką lub nadziewarki nabijamy mięso w jelita luźno. Tak kiełbasa jak zapewne nie raz widzieliście, ma nieregularny kształt. To właśnie efekt luźnego nabijania i tak ma być .
Dwa dni kiełbasa powinna wisieć w cieple. Wtedy zacznie się obsuszać i ruszy proces fermentacyjny. Po dwóch dniach wynosimy ją do chłodnego, ciemnego pomieszczenia, gdzie temperatura nie przekroczy 8 stopni. Po około 4 tygodniach, jeśli jest sucha i twarda, jest gotowa do jedzenia. Smacznego !



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytrynówka

Sprawdzi się do świątecznych potraw a przygotowanie jej nie jest ani specjalnie trudne, ani czasochłonne. Składniki : 800g cukru 500 ml wody 1 l spirytusu 10 szt dorodnych cytryn Cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości słój. Wrzucamy do niego obrane i pokrojone w plasterki cytryny. Zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie spirytus zlewamy do innego słoja a z cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do spirytusu. Przygotowujemy syrop cukrowy ( woda plus cukier). Studzimy i zimny dodajemy do spirytusu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny, żeby się ładnie przegryzło. Cytrynówka gotowa ;) Prawda, że proste? Pamiętać jednak trzeba, że kluczem do sukcesu są dobre cytryny i dobry spirytus. Zapraszamy na naszą stronę na                                                        Facebook oraz do zakupów na naszej stronie http://www.gof-win.pl/

Swoiska kiełbasa

Też macie dość kupnej kiełbasy z 40% mięsa? Jest na to rada i nie jest to wcale trudne. Zrobienie własnej kiełbasy zajmie zaledwie kilka chwil. Potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa, nadziewarka, jelita lub papierowe osłonki na kiełbasę oraz samo mięso i przyprawy. Wszystko poza mięsem kupicie oczywiście na stronie www.gof-win.pl Przepis na najprostszą kiełbasę na świecie 5 kg łopatki 2 kg boczku 1,5 kg podgardla 1,5 kg wołowiny Oczywiście te proporcje mięsa można modyfikować, jednak zasada jest taka, że chudego mięsa powinno być więcej niż tłustego. Wołowiny dodaje się w zasadzie tylko do smaku. Mięso chude kroi się w drobną kostkę lub mieli na maszynce z sitem o najgrubszych oczkach. Trochę  bardziej tłuste mięso (boczek, tłuste kawałki od łopatki) mielimy na sicie ze średnimi oczkami. Podgardle mielimy na drobniutkich oczkach. Wołowinę również wiele osób woli zmielić na drobnych oczkach. W Polsce trudno o dobrej jakości wołowinę. Ta, którą można kupić w większych kaw

Sezon ogórkowy w pełni

Jakie macie przepisy na ogórki? My polecamy sałatkę z ogórków. Składniki : 4 kg ogórków ( mogą być lekko przerośnięte) 2 duże papryki 0.5 kg cebuli 1 główka czosnku 2 łyżki soli Zalewa : listek laurowy ziele angielskie szklanka octu szklanka oleju 3 szklanki wody szklanka cukru Ogórki kroimy w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka, czosnek w plastry. Wszystko zasypujemy solą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Z wody, octu, oleju, cukru i przypraw przygotowujemy zalewę zagotowując wszystko razem. Studzimy i dodajemy po 3 godzinach do warzyw. Odstawiamy na kolejne 3 godziny. Nakładamy w słoiki, zakręcamy i krótko pasteryzujemy, ok 10 minut wystarczy. Zimą rewelacyjne jako dodatek do kanapek lub jako sałatka do obiadu. Uwagi : Można dodać odrobinę ostrej papryki. Wtedy smak jest bardziej wyrazisty.