Przejdź do głównej zawartości

Domowe piwo

Nastawiając domowe piwo właśnie teraz, mamy szanse napić się go w czasie długiego, majowego weekendu. Byłby to fajny dodatek do pierwszego grilla na otworzenie sezonu, prawda?

Chcąc zacząć swoją przygodę z piwowarstwem można pokusić się o zakup pełnego zestawu startowego. Można również samodzielnie taki zestaw skomponować a wtedy wychodzi to czasem nawet trochę taniej.

Kupuje się gotowe koncentraty z drożdżami, takie jak np. ten Coopers ewentualnie, któryś z widocznych na zdjęciach. Na opakowaniu jest dokładnie opisany proces produkcji. Początkowo może wydawać się to skomplikowane ale wcale takie trudne to nie jest. Potrzebne nam będzie wiaderko fermentacyjne, termometr, środek do sterylizacji wszystkich naczyń i narzędzi używanych do przygotowania nastawu. Później będzie nam potrzebna również kapslownica, kapsle i najlepiej ciemnobrązowe butelki.

Jak wygląda to w praktyce? Po pierwsze robimy nastaw - rozpuszczamy wybrany koncentrat w gorącej wodzie, ok 3l dodajemy słód jęczmienny lub cukier. Studzimy. Dodajemy pozostałą wodę ( w zależności od wybranego produktu ale najczęściej nastawy robi się na 23 l). Gdy nastaw ma temperaturę około 18 stopni, dodajemy drożdże piwowarskie. Nastaw nie może być zbyt ciepły, by nie zabić drożdży. Wszystko zamykamy w wiaderku fermentacyjnym z rurką. Burzliwa fermentacja trwa około tygodnia.
Po okresie burzliwej fermentacji zlewa się piwo delikatnie znad osadu do innego pojemnika fermentacyjnego w celu jego sklarowania. Zlewa się albo wężykiem od góry, lub kranikiem, gdy mamy wiadro z taką opcją.
Po okresie klarowania piwo rozlewa się do butelek. Piwo w butelkach przenosi się do zimnego pomieszczenia. Teoretycznie można je próbować już po 2-3 tygodniach ale najlepsze jest po 2-3 miesiącach.
Smacznego!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytrynówka

Sprawdzi się do świątecznych potraw a przygotowanie jej nie jest ani specjalnie trudne, ani czasochłonne. Składniki : 800g cukru 500 ml wody 1 l spirytusu 10 szt dorodnych cytryn Cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości słój. Wrzucamy do niego obrane i pokrojone w plasterki cytryny. Zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie spirytus zlewamy do innego słoja a z cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do spirytusu. Przygotowujemy syrop cukrowy ( woda plus cukier). Studzimy i zimny dodajemy do spirytusu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny, żeby się ładnie przegryzło. Cytrynówka gotowa ;) Prawda, że proste? Pamiętać jednak trzeba, że kluczem do sukcesu są dobre cytryny i dobry spirytus. Zapraszamy na naszą stronę na                                                        Facebook oraz do zakupów na naszej stronie http://www.gof-win.pl/

Swoiska kiełbasa

Też macie dość kupnej kiełbasy z 40% mięsa? Jest na to rada i nie jest to wcale trudne. Zrobienie własnej kiełbasy zajmie zaledwie kilka chwil. Potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa, nadziewarka, jelita lub papierowe osłonki na kiełbasę oraz samo mięso i przyprawy. Wszystko poza mięsem kupicie oczywiście na stronie www.gof-win.pl Przepis na najprostszą kiełbasę na świecie 5 kg łopatki 2 kg boczku 1,5 kg podgardla 1,5 kg wołowiny Oczywiście te proporcje mięsa można modyfikować, jednak zasada jest taka, że chudego mięsa powinno być więcej niż tłustego. Wołowiny dodaje się w zasadzie tylko do smaku. Mięso chude kroi się w drobną kostkę lub mieli na maszynce z sitem o najgrubszych oczkach. Trochę  bardziej tłuste mięso (boczek, tłuste kawałki od łopatki) mielimy na sicie ze średnimi oczkami. Podgardle mielimy na drobniutkich oczkach. Wołowinę również wiele osób woli zmielić na drobnych oczkach. W Polsce trudno o dobrej jakości wołowinę. Ta, którą można kupić w większych kaw

Sezon ogórkowy w pełni

Jakie macie przepisy na ogórki? My polecamy sałatkę z ogórków. Składniki : 4 kg ogórków ( mogą być lekko przerośnięte) 2 duże papryki 0.5 kg cebuli 1 główka czosnku 2 łyżki soli Zalewa : listek laurowy ziele angielskie szklanka octu szklanka oleju 3 szklanki wody szklanka cukru Ogórki kroimy w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka, czosnek w plastry. Wszystko zasypujemy solą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Z wody, octu, oleju, cukru i przypraw przygotowujemy zalewę zagotowując wszystko razem. Studzimy i dodajemy po 3 godzinach do warzyw. Odstawiamy na kolejne 3 godziny. Nakładamy w słoiki, zakręcamy i krótko pasteryzujemy, ok 10 minut wystarczy. Zimą rewelacyjne jako dodatek do kanapek lub jako sałatka do obiadu. Uwagi : Można dodać odrobinę ostrej papryki. Wtedy smak jest bardziej wyrazisty.